Krokodýl Lemmyho z Motörheadu : Lemmysuchus obtusidens

13.08.2017 19:10

Skupina britských paleontologů identifikovala a popsala nový druh teleosauridního krokodýla, který obýval dnešní Cambridgeshire před 164 miliony let ve střední juře. Jeho jméno vzniklo z přezdívky frontmana kapely Motörhead Iana "Lemmyho" Kilmistera a je zvláštní hned několika odlištnostmi od ostatním příbuzných.

Vzdálenými příbuznými krokodýlů byli mořští teleosauři, mezi než patřil i nový zástupce z Velké Británie, který nese jméno Lemmysuchus obtusidens. Byl pojmenován podle frontmana bandu Motörhead Iana Kilmistera, který nese přezdívku "Lemmy". I ilustrace od Marka Wittona, která je umístěna nahoře, nese detaily této kapely a loga Snaggletooth, což souvisí s tímto tématem.

Faktem je, že tento druh byl nalezen již na začátku 20. století sběrateli fosílií v oblasti Cambridgeshire v okolí města Peterborough, ale byl určen jako zástupce jeho dalších blízkých příbuzných. Od nich se však lišil tupým krátkým čenichem a velkými tupými zuby, který podle vědců odpovídá lovu jiné kořisti. Jednalo se o tvora, který měřil zhruba 5,8 m a jen jeho lebka měřila okolo 1 metru.

"Lemmysuchus byl spíše lovec želv a korýšů, jeho příbuzní však byli lovci ryb, čímž se od nich liší. Patřil k největším vodním predátorům své doby, ovšem známe ho na základě špatně určitelných pozůstatků," řekla Dr. Michela Johnstonová, paleontoložka z University of Edinburgh.

Ačkoliv ho známe na základě špatně rozpoznatelných pozůstatků, Dr. Johnstonová a její vědecký tým zjistili několik odlišností od rodů, ke kterým byl exemplář řazen. Podle jejích slov je ale velmi težké některé druhy a rody odlišit díky neúplnosti nálezů.