Breviparopus

07.12.2015 09:10

Ichnotaxon Breviparopus taghbaloutensis z Maroka může být jeden z nejvyšších známých živočichů. Tohoto záhadného snad brachiosauridního sauropoda ze střední jury až spodní křídy známe z nálezu velkých fosilních stop. Byly nalezeny v roce 1979 v pohoří Atlas a jedná se o 90 m dlouhou sérii stop. Jsou obrovské a kruhovité. Tyto stopy mají průměr 115 cm, což znamená, že je zanechal živočich dlouhý přes 40 m a vážící desítky tun. V době jeho existence tvořil Atlas severní mez superkontinentu Gondwana.

 

Datování

U jeho stop se se spekuluje o datování. Prvotní bylo do doby před asi 175-160 mil. let, tedy do období střední jury. Podrobnější přezkoumání však odhalilo, že horniny jsou nejspíše podstatně mladší a spadají do období rané křídy, před asi 131-125 miliony let. Jednalo se ale spíše o sauropoda pozdní jury až spodní křídy. Kdyby se ale objevil už ve střední juře, byl to opravdu přizpůsobilý tvor.

 

Paleoekologie

Breviparopus byl v marockých ekosystémech určitě vrcholový býložravec. Člověk by si řekl, že něměl žádného nepřítele. V Maroku byly ale nalezeny jiné 90 cm dlouhé stopy. Vědci zjistili, že jde o stopy obřího druhu nového teropoda. Podle vědců si tento snad až 15 m dlouhý dravec troufl i na breviparopuse.

 

O jakého sauropoda se jedná ?

Vědci se domívají, že jde téměř jistě o brachiosaurida. Někteří se však domívají, že jde o hypotetický druh sauropoda "Brachiosaurus" nouragedi. Tento problematický druh sauropoda, který pravděpodobně náleží rodu Brachiosaurus, žil v křídě na území Alžírska. Možná, že jde o tento druh sauropoda, ale známe z něj pouze několik kostí, mezi nimi třeba pánev, která je 1,45 m dlouhá. Breviparopus by ji měl nejpíše větší. Možná však přecejen jde o tento druh. Dalším potenciálním tvorem co mohl tyto stopy zanechat by mohl být Atlasaurus imelakei. Ten však měřil jen 15 m a tvor co zanechal stopy musel být několikanásobně větší.

   
Naleziště: Maroko, pohoří Atlas Druh: B. taghbaloutensis
Strava: Jehličí, listy Doba: viz výše
Délka: v desítkách metrů (44-48 m ?) Popsán: Dutuit a Ouazzou, 1980
Výška: snad 15 až 19 m Prostředí: Planiny s lesy
Váha: v desítkách tun ( snad až 80 tun) Zařazení: Reptiliapedia, Sauropodina
Význam: "Krátký ocas" ? ---
Sok: Velcí teropodi Synonyma: Žádná

Více přesnějších podrobností se dozvíte zde: https://dinosaurusblog.com/2015/12/07/zahada-giganta-breviparopa/