"Compsovenator"

17.05.2016 18:29

Střední jura před 160 miliony let. Ostrov, který bude za velmi dlouhou dobu tvořit okolí Brna, je pokryt bujnou vegetací a jeho okolí je zdobeno plážemi s bílým pískem. Tuto krásnou idilku náhle přeruší táhlý řev místního krále zveře. Je jím příbuzný tak impozantích lovců, jako byli Spinosaurus aegyptiacus nebo Torvosaurus gurneyi. Dodnes nemá tento lovec oficiální pojmenování, známe z něj krásně zachovalý zub, proto jsem si pro něj zvolil neformální označení "Compsovenator". Jednalo se o teropoda z čeledi megalosaurů, který dorůstal délky 4 m, v extrémech až 6 m. Zub 2,5 cm velký byl nalezen již v období 2. světové války v oblasti Švédské šance. Přestože zde zatím jiní dinosauři nalezeni nebyli, je dost dobře možné, že při dalších vykopávkách zde budou nalezeni ptakopánví dinosauři, možná i menší sauropodi. Podle vědců měli megalosauridi něco jako prachové peří, pokryv těla, který mohl být i výrazně zbarven. Kromě lovu jiných dinosaurů nebo možná i pterosaurů a odklízení mršin z pláží, mohl žít podobným způsobem života jako Dubreuillosaurus. Mohl lovit v mokřadech s mělkými tůněmi ryby a obojživelníky.

Názory, pokud jde o systematické zařazení, se různí. Někteří jsou přesvědčeni, že jde o megalosaurida, jiní si myslí, že je to metriakantosaurid, další si myslí na alosaurida či dokonce tyrannosauroida. Podle geografického výskytu a doby, lze předpokládat, že jde o megalosaura.


(Ne)známá minulost

Původně byl tento zub nalezen již v průběhu 2. světové války a označen štítkem "Teleosaurus (Zahn), Ein Meereskrokodil, Ob. Jura. Schwedenschanze". Byl tedy považován za zub teleosaurida, mořského krokodýla. O popis se zasloužil vědec Daniel Madzia z Polské akademie věd z Institutu paleobiologie. Ten, když ještě studoval na Masarykově univerzitě, tak byl upozorněn svými kolegy Jakubem Březinou a Michalem Matějkou na zvláštní nález v přírodovědeckých sbírkách. Madzia tedy v roce 2012 obhájil bakalářskou práci s názvem První fosilní materiál jurského teropodního dinosaura z České republiky. Téhož roku ještě poslal přepis do angličtiny do periodika Acta Palaeontologica Polonica, kde byl v roce 2013 přijat a vydán v prosinci 2014.

Naleziště: Okolí Brna, ČR                              Prostředí: Lesy a okraje bažin 

Druh: není stanoven                                    Váha: 350 kg 

Strava: Ryby, mršiny, menší dinosauři           Význam: zatím beze jména

Doba: stupeň Oxfordian, před 163-157 mil. l. Sok: žádný

Délka: 4-6 m                                              Zařazení: Theropoda, Megalosauroidea,

Popsán: Madzia, 2012                                 Megalosauridae

Výška: 2 m                                                Synonyma: Teleosaurus sp. 

Podrobnější info zde: https://dinosaurusblog.com/2015/08/16/druhohorni-plazi-v-cechach-vii/