Jurské kvetoucí rostliny - Čínské nálezy vrací úder

22.12.2018 10:15

Vývoj prvních kvetoucích neboli krytosemenných rostlin není tak jednoznačnou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Ačkoliv dosud první nezpochybnitelné fosilie tohoto typu rostlin jsou známy ze spodnokřídových vrstev Číny a Španělska, pylová zrna z doby středního triasu naznačují daleko starší původ této skupiny. Ostatně to potvrzuje i studie vědců z února tohoto roku a zdá se, že i nový nález z vrstev čínské střední jury.

Fotografie holotypní fosilie nového druhu rostliny, která by mohla významně přispět k pochopení evoluce kvetoucích rostlin. Nově popsaný Najinganthus dendrostyla je se svým stářím 174 milionů let vyjímečným dílem do této skládanky. Kredit: Fu et. al., převzato z webu Science Daily

Jisté náznaky, že evoluce kvetoucích rostlin je daleko starší, než jsme dosud mohli prokázat, se objevovaly již v posledních několika dekádách. Kupříkladu některé druhy hmyzu jako motýlů, primitivních síťokřídlých nebo snad i prvních mravenců známe z jurské doby a již zmíněná pylová zrna skutečně poukazují na existenci krytosemenných rostlin ještě ve starších dobách. Ostatně i rozšíření jejich nálezů ve spodní křídě, tedy v době, kdy paleontologové předpokládali vznik celé skupiny, poukazuje na starší původ.

Proto je nález této rostliny překvapivý, Nanjinganthus vykazuje řadu vlastností, které bychom u rostlin ze stejné doby nečekali. Na obrázku výše je jasně vidět přinejmenším dlouhý stonek ne nepodobný třeba dnešním hyacintům.

Vedoucí výzkumu zvláštní rostlinné fosilie, paleontolog Qiang Fu z Nanjingského Institutu Geologie a Paleontologie, k nálezu řekl, že je nesmírně důležité znát fosilní doklady kvetoucích rostlin z dřívějších geologických období. Podle jeho slov jsou jediným spolehlivým důkazem jejich přítomnosti ještě před začátkem křídy, odkud jsou známé první prokazatelné druhy.

Existují sice zprávy o nálezech krytosemenných rostlin z doby střední až pozdní jury ze severovýchodní Číny, nicméně fosilie rodu Nanjinganthus jsou daleko lépe dokazatelné díky jejich skvělému zachování. Bylo již nashromážděno přes 195 exemplářů a vědci pomocí počítačových technik a mikroskopického snímkování zrekonstruovali tyto rostliny z různých úhlů a pomocí různého zvětšení.

Výzkum odhalil, že narozdíl od exemplářů údajných středojurských rostlin z jiné části státu mají tyto rostliny utváření ochraného obalu semen shodné se současnými kvetoucími rostlinami. Jejich struktura a samotný výskyt těchto útvarů jasně potvrzuje, že jde o kvetoucí rostlinu nebo jejich blízkou příbuznou. První závěr je ale pravděpodobnější.

Spoluautor z studie ze Nanjingského Institutu Xin Wang celou problematiku kolem původu a prvotním vývoji krytosemenných rostlin shrnul slovy, že se jedná o "akademickou bolest hlavy pro botaniky".

Objev této nové kvetoucí rostliny a její zastoupení naopak přináší ještě mnohé nevysvětlené otázky. Vědci si teď dali za úkol zjistit, zda je Nanjinganthus monofyletickým rodem, tedy lze z něj odvozovat všechny další kvetoucí rostliny a je jejich předkem, nebo polyfyletický, tedy slepou evoluční větví jen málo spřízněnou s dnešními druhy.

Studie celý nový nález uzavírá, že pokud dostatečně porozumíme evoluci prvních kvetoucích rostlin a jejich ekologické pozice, tak je to i šancí pro jejich další rozvoj do budoucna.