Úvod do projektu The Different Ones

09.01.2020 13:39

Do roku 2020 jsem se na blog rozhodl zamíchat několik novinek, jednou z prvních bude start většího množství projektů zaměřených na určité téma. Vloni už bylo několik takových zahájeno, pokud ovšem letos půjde vše podle plánu, tak bych rád jejich počet znásobil a témata rozšířil. Měl by se určitě objevit projekt pojednávající o recentním vymírání v holocénu a také projekt Theropoda (vycházející v březnu nebo na konci února), později i některé další.

Teď od obecného úvodu ale odbočme ke konkrétnímu projektu, který odstartoval s prvním příspěvkem rodu Isaberrysaura včera. Projekt jako takový bude pojednávat o ornitischianech (ptakopánvých dinosaurech, řád Ornithischia), kteří jakýmkoli výrazným způsobem vybočují svým životním stylem od svých veškerých příbuzných. I název projektu je toho dokladem - The Different Ones nabývá významu jako Odlišní nebo Ti odlišní právě kvůli jistým zvláštnostem živočichů, kterých se týká. Tito dinosauři nebudou z jednoho časového úseku nebo kontinentu, což by samo osobě mohlo být i docela omezené a nepříliš různorodé, takže ve zkratce půjde o druhy od střední jury po skoro úplný konec křídy, kteří pocházeli z oblasti od Kanady po Čínu a do jejich velikostního spektra se vešel průměrně vzrostlý bažant i menší nákladní auto.

Zhruba takto tedy budu prezentovat tento projekt, který bude probíhat nejspíš až do konce tohoto měsíce. Vedle jeho částí se budu snažit na blog přidávat i další příspěvky nezaměřené přímo na tento témat, práce bude probíhat i na jiných "frontách". Pokud by jste měli jakýkoli dotaz k tomuto nebo i jiným projektům, přijmám zprávy na své emailové adrese, která je označena pod seznamem rubrik. Stejně tak připomínám, že můžete označit svůj tip na další příspěvky na mou emailovou adresu nebo zde.

Vývěska projekt The Different Ones - omluvám se za případnou absenci hlubšího uměleckého ztvárnění. Kredit použité ilustrace: Joschua Knuppe, převzato z DeviantArt

Seznam projektů a menších mikroprojektů v průběhu roku 2020:

  • The Different Ones (právě probíhající)
  • Theropoda (pravděpodobně s jiným názvem, plánovaný na konec února nebo začátek března)
  • Burmské zázraky (plánovaný na květen)
  • projekt "Šesté vymírání" (plánovaný na léto)
  • "Purbeckská laguna" (plánovaný na léto)
  • projekt "Argentina" (plánovaný na léto)
  • "Fabulous Ceratopsia" (plánovaný na záři nebo říjen)
  • "Fabulous Ceratopsia: Chapter II." (plánovaný na říjen až listopad)
  • "Viktoriánská paleontologie" (plánovaný na listopad až prosinec)