Drinker

03.02.2016 14:27

Mezi vědci je stále aktuální debata o problematických zástupcích čeledi Hypsilophodontidae, kteří jsou spíše z Gondwany a západní Lauriasie. Původní časové rozšíření této čeledi bylo od pozdní jury do pozdní křídy. Později to bylo znehodnoceno na období spodní až střední křídy, nyní je rozpětí od svrchní jury do spodní křídy. Menší ornitopod z Morrisonova souvrství rodu Drinker ("Drinkerův") je rychlý a dobře známý na základě dobré zachovalosti fosílie. Živil se nízkorostoucí vegetací, která rostla při březích močálů. K jejímu drcení mu sloužil zobák a menší zuby dále v čelistech. Je možné, že tvořil menší stáda, která zastvála v pozdní juře pozici dnešních srnců. Narozdíl od jiných ornitopodů měl celkem tlusté prsty, což je známka toho, že žil v bažinatých krajích, které byly domovem pro mnoho teropodních dinosaurů (Allosaurus, Ornitholestes, Ceratosaurus...). Ti představovali vlastně jedinné nebezpečí, pro tohoto malého býložravce.


Ironický objev

Za objevením v Como Bluff ve Wyomingu byli dva paleontologové, James Siegwarth a James Filla, kteří nakonec byi i při popisu nového rodu. Holotyp se skládal z nekompletních čelistí, kostí štíhlích končetin, obratlů a několika dalších kostí. Jednalo se o subadultního jedince, takže velikot dospělce mohla být větší. Popis se uskutečnil v roce 1990 a byli u něj Robert Bakker, Peter Galton, James Siewarth a James Filla.

Oblast Como Bluff s pohledem na červené vrstvy Morrisonova souvrství.

Jméno mu paleontologický tým vytvořil spíše ironicky: jméno je poctou Edwardu Drinkerovi Copeovi, který se společně s Othnielem Charlesem Marshem učástnil "války o kosti", ale jemu blízce příbuzný rod Othnielosaurus může být jeho synonymem. Další ironie je, protože Othnielosaurus by jako jméno zůstalo, protože je starší, a tak to skončilo i ve válce o kosti, když Marsh překonal v nálezech Copea. Podle vědců se jedná o tzv. pravého hypsilofodonta, který tvoří společně s rody Othnielia a Othnielosaurus zatím nejmenovanou podčeleď v čeledi Hypsilophodontidae.


Jurský krtek

Zatím jedinným známým "hrabavým" dinosaurem je Oryctodromeus cubicularis ze svrchní křídy, ale kontroverzní paleontolog Robert Bakker vyřkl již v 90. letech doměnku, že tento dinosaurus vykopával nory. V souvrství Morrison nalezl tehdy zhruba 35 jedinců, kteří byli zavaleni pod nánosem tehdy měkké bahnité půdy. Doměnka o hrabajícím ornitopodovi však dlouhou dobu nebyla uznávaná. Když však byl nalezen oryktodromeus, nebylo to uznat až tak nemožné. Je tedy možné, že i tento jemu blízce příbuzný živočich kopal nory.

Naleziště: Wyoming, zóny 5 a 6                   Prostředí: Záplavové bažiny 

Druh: D. nisti                                             Váha: 10-12 kg 

Strava: Přesličky, kapradiny                         Význam: "Drinkerův" jako poctu Edwardu Drikerovi Copemu

Doba: stupeň Tithonian, před 150-146 mil. l. Sok: Teropodi a krokodýlové

Délka: 2 až 2,2 m                                       Zařazení: Orithoschia, Cerapoda, Orithopoda,

Popsán: Bakker et. al., 1990                        Hypsilophodontidae

Výška: 1,1 m                                              Synonyma: Žádná